wtorek, 11 lutego 2014

Sos pomidorowy i kotleciki jaglane

Dziś przepis na wynalazek z zeszłego tygodnia w postaci kotlecików z kaszy jaglanej z sosem pomidorowym - mocno korzennym, ze względu na kiepskie aktualnie pomidory - sam ich smak jest niewiele wart ale z przyprawami to już zupełnie co innego  :)

Składniki:
4 pomidory (około 400 g)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki musztardy
1 łyżka ksylitolu
1 łyżeczka płaska soli
szczypta cynamonu, cząbru, ziaren kolendry, gorczycy, pieprzu, ostrej papryki, majeranku, kminku
2 liście laurowe, 2 ziarna ziela angielskiego

2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1 jajko
2 – 3 łyżki mąki owsianej
Papryka
Sól, pieprz, ostra papryka, kminek, pietruszka.
Oliwa do smażenia

Składniki zmiksować, 30 sekund (bez ziela i liścia) , dodać pozostałe przyprawy, gotować pół godziny, zmiksować jeszcze raz i przelać do wyparzonych słoiczków.

Poszatkować paprykę, dodać pozostałe składniki, wymieszać. Kotleciki smażyć na oliwie z obu stron.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz